Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

vrijdag 8 maart 2013

Alchemie of ... ?


Ja, het leek de afgelopen week bij ons thuis wel een alchemistenlab.
Nauwkeurig mengde Jacqueline alle bestanddelen van de toe te passen bemesting/bodemverbetering, voor alle 120 houten bakken.
Elke bak kreeg een afgewogen hoeveelheid 'Mest Best' (meelwormenmest, ricinusschroot, kleimineralen, basaltmeel, zeewier, sporenelementen, bacteriecultuur).
Dit werd aangevuld met extra bentoniet en zeeschelpen kalk.

Later zal ook nog Bokashi worden toegepast, een eeuwenoude techniek om organisch materiaal goed te fermenteren.
Dat doen we in speciale vaten, waar allerlei soorten organisch 'afval' (zonder zuurstof, met een waterslot) omgezet worden in een perfecte bodemverbeteraar.

Ook van de wormencompost die we (de mestpieren bedoel ik) zelf maken, hebben we hoge verwachtingen.

Standaard wordt, ook nu al, aan al het sproeiwater EM toegevoegd.
EM staat voor 'Effectieve Micro-organismen'.
Dat is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen: diverse goede bacteriĆ«n, gisten en schimmels.
EM vergroot geleidelijk de populatie van gunstige micro-organismen, en draagt op deze wijze bij aan de bodemvruchtbaarheid.

Wij vinden het belangrijk dat bodemverbetering op natuurlijke wijze plaatsvindt.
Later vertellen we nog wel wat meer over het nut van al deze stoffen.



  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten