Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

donderdag 30 augustus 2012

De eerste activiteiten




Vanuit een gedeelde visie zijn Paul Harmans (een zeer goede vriend, tevens wijkgenoot) en ik met heel veel plezier en gedrevenheid aan de slag gegaan om een deel van de kas Zuidendijk 286A geschikt te maken voor groente- en fruitteelt in bakken. Dit geheel op persoonlijke titel, als burgerinitiatief.


Overwegingen bij onze start waren:


  • Een eigen plek binnen het kassencomplex om onze ideeën als een soort deelproject te realiseren, zonder daarbij de anderen in hun al bestaande activiteiten te hoeven storen. Bovendien stond ons een andere aanpak voor ogen.

  • Teelt in bakken, omdat voedselteelt in de grond van de kassen niet in aanmerking kwam door mogelijke bodemverontreiniging en om later makkelijker in te kunnen spelen op het tijdelijke karakter van het project.


  • Nogmaals: alles geheel op persoonlijke titel, en zonder veel ruchtbaarheid te geven aan de activiteiten. Er zijn wel wat mensen op uitnodiging komen kijken, maar we wilden uitdrukkelijk geen ‘toeloop’.





De voordelen van een kas: extreme weersomstandigheden spelen minder
een rol, het groeiseizoen wordt verlengd en er kan voorteelt plaatsvinden.

Wel is het zo, dat groente- en fruitteelt in een dergelijke ‘koude kas’,
zonder faciliteiten en met hardnekkige distels, geen sinecure is.   
Het vergt de nodige creativiteit.

Maar daarin ligt tevens de uitdaging, die volledig aansluit op onze visie.

Het is geweldig leuk om bijvoorbeeld te experimenteren met de opvang van
regenwater (erg essentieel in onze situatie) en het bewateren van de 
planten. Paul heeft op dat vlak al bijzonder veel tot stand gebracht, met 
behulp van aanwezige materialen.