Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

woensdag 19 november 2014

Grow your Own, Aardpeer!


Aardpeer

De aardpeer of topinamboer (Helianthus tuberosus) wordt als vaste plant gekweekt. De aardpeer is familie van de zonnebloem. Helianthus is afgeleid van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem). Tuberosus betekent "met knollen", wat te zien is aan de knolvormige verdikkingen aan de wortelstok.
 

 
Ze hebben lange, dikke stengels en bloeien met een kleine bloem (welke naar chocolade kan ruiken). Er zijn diverse rassen van deze plant, die in hoogte kunnen verschillen. Ze worden zo’n 2 a 3 meter. De aardpeer is een vaste plant en het is niet moeilijk is hem zelf te kweken. De knollen die onder de grond groeien breiden zich snel uit en groeien tot wel een meter diep. Denk hier aan voordat je begint; de plant vraagt veel ruimte en blijft lang staan. Zorg voor goed losgemaakte grond die goed waterdoorlatend is. En wees zuinig met watergiften. Plant de knollen in het voorjaar, rond maart/april, of in het najaar september/oktober. En plant ze zo’n 10 a 20 cm. diep en zo’n 30 a 40 cm. uit elkaar. De vlezige wortels groeien snel de grond in. De aardpeer heeft de neiging om te woekeren waardoor er verschillende jaren achter elkaar aardpeer in je moestuin zal groeien. Tijdens de teelt kun je de grond bijmesten met stikstof. Stikstof vergroot de knolopbrengst en bevordert het insulinegehalte van de aardpeer (Door de natuurlijke suikers is de aardpeer geschikt voor mensen met suikerziekte, de inuline wordt bij de spijsvertering omgezet in fructose en niet glucose). Vanaf november, of zodra de stengels afsterven, kun je beginnen met oogsten en dit kan de hele winter doorgaan (hoe later je oogst, des te groter en zoeter de aardperen zijn). Een groepje geteelde aardperen zal in een seizoen zo'n 10 a 15 kilo aardperen opleveren. Oogst de aardperen vers, in de grond blijft de aardpeer goed houdbaar. Als de aardpeer is geoogst verliest hij gauw zijn versheid en is de knol lastig te bewaren.

Aardperen kunnen rauw worden gegeten, gebakken, gekookt of verwerkt in een soep. De smaak van aardpeer is lekker in combinatie met de smaak van aardappels, vis, noten en groenten zoals wortels, prei, bonen en broccoli.

 Hieronder een recept van Paul:

Je maakt de aardperen onder de kraan goed schoon en trekt de kleine worteltjes er vanaf, schillen hoeft niet (ze zijn lastig te schillen), en vervolgens kook je ze 10 a 15 minuten in een liter bouillon, ze mogen niet al te zacht worden. Dan giet je ze af en als ze afgekoeld zijn snijd je ze in smalle plakjes. Je bakt ze zoals je aardappels zou bakken (ik bak tegenwoordig alleen nog maar in kokosolie en sesamolie). Ik heb er, nadat de aardperen al wat bruin werden, een ui en wat ontbijtspek bijgedaan en meegebakken. Voor het opdienen kun je er wat peterselie over strooien en zout en peper naar smaak.
 

 
 

Op de website vrienden van de aardpeer staat dit leuke gedichtje:

Er was eens een aardpeer, heel stoer

Die vond zichzelf meer dan voer

Ook al kom ik van het land

Ik ben toch van stand

Dus noem mij maar topinamboer