Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

donderdag 28 maart 2013

'Koude start'


Dit weekend gaat de zomertijd weer in.
En dat terwijl iedereen nog met smart wacht op de lente, die nog heel ver weg lijkt...
's Nachts vriest het nog en ook in de kas gaat het ontkiemen en groeien momenteel niet erg snel.
Maar goed, je kunt de natuur niet naar je hand zetten en voor ons is het een goede vuurdoop (of beter: ijsduik). 
Je leert ervan.
Zo zeiden we al dat de bonen-zaailingen na het verpoten het loodje hadden gelegd, omdat ze onvoldoende afgehard waren.
Eigenlijk was het helemaal niet nodig geweest om de bonen thuis voor te zaaien, die kunnen heel goed direct ter plekke gezaaid worden. 
We waren ongeduldig en wilden thuis al iets voorbereiden.

Hoewel traag, verschijnt er toch steeds meer groen.
Op bovenstaande foto de raapstelen.
Radijs gaat ook prima.


 En de rucola.


Naar de peulen hebben we ook weinig omkijken.


De bijzondere bietensoort 'Chioggia Pink' en ook de gele bietjes ontkiemen ook, maar de plantjes zijn nog iets te pietepeuterig om te fotograferen.
De beide snijbiet-variĆ«teiten gaan iets harder.



En natuurlijk is daar de spinazie.


Het zaaigoed wordt beschermd tegen de kou met vliesdoek.
Alle teeltbakken worden afgedekt met plastic.


De druif wacht in de pot nog op een leuk plaatsje in de kas.
De aarde is voor de zekerheid ook maar een beetje afgedekt. 


Een aantal zaailingen van thuis krijgt de mogelijkheid om wat te acclimatiseren aan de lage temperatuur.
Een kas in de kas dus.


Maar...zodra het zonnetje schijnt (en we zijn in de kas) , gooien we alles lekker open.