Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

Leegstand als kans, lokale voedselteelt, werken met beschikbare middelen en mensen, permacultuur

zondag 25 mei 2014

De groene indruk op 22 mei

De kas wordt steeds meer een groene oase. Zelfs in drie dagen tijd is er al een enorm verschil te zien. Alles groeit enorm hard! In de bakken, het stuk volle grond, maar ook "het onkruid" dat verder in de kas staat. De temperaturen stijgen nu overdag naar ruim 45 graden. Als we binnenkomen is het eerste dat we doen: Water geven!!!!

We kunnen momenteel continu oogsten van spinazie, sla, (bol)courgette en radijs. Inmiddels zijn ook de eerste rode bietjes geoogst en doperwten geplukt. Aan de diverse druivensoorten beginnen vruchten te komen. De vijg doet het ook perfect. De Oost-Indische kers ligt als een deken over de grond heen, met allemaal verschillende kleuren bloemen. Zoiezo staan er veel kleuren bloemen die een leuke, gezellige sfeer geven en lekkere geuren afgeven. De eerste broccoli roosjes komen tevoorschijn. En we zijn al volop aan het snoepen van de heerlijke aardbeien. De meloenen en tomaten beginnen bloemetjes te krijgen. En de sugar snaps hangt vol met peultjes. De eerste (snack)komkommers zijn geplukt. Ook doen de kruiden het heel goed: basilicum (dark opal), koriander, dille, anijs, etc.
De banaan is de winter goed doorgekomen en begint zich ook langzaam te ontvouwen. En de pompoenen... Ongelooflijk hoe alles erbij staat. Hieronder een kleine impressie:

























Eerste levering aan de voedselbank!

De groentes groeien en groeien! Er was zelfs zoveel sla dat we dit nooit met z'n allen op zouden kunnen eten. De eerste levering aan de voedselbank is een feit! Op 21 mei heeft Paul een kofferba(n)k vol met rode kroppen veldsla, grote groene kroppen sla en radijs naar de voedselbank weggebracht.
 


Waterverplaatsing

In de nacht van 12 op 13 mei werd er voorspeld dat er veel regen zou gaan vallen. Om een voorraad regenwater te hebben voor in drogere tijden, hebben Paul, Jolanda en Rinus (op 12 mei) de lege vaten die niet op de regengoot zijn aangesloten vol met water gepompt, vanuit de wel aangesloten regenvaten. De waterpomp van 60 jaar oud deed waarvoor hij in 1954 werd verkocht; namelijk binnen korte tijd een aantal kubieke meters water verpompen! De vaten die leeggepompt waren, werden 's nachts weer snel met regenwater gevuld. 
De waterpomp laten we voor de zekerheid niet meer in de kas staan, na de laffe inbraak.
 
 




 
‘s Avonds hebben Paul en Rinus het pad dat vanaf het voorplein naar de kas loopt afgemaakt.